Bonde söker samarbete – landar köttet smidigt på din tallrik

bild blogg LRF j

Gillar du lamm? Kanske funderat på hur köttet nått din tallrik?

Ibland ser jag det framför mig hur bonden tar hand om sina djur, värnar om dem, ger dem mat och håller dem friska med motion på gröna ängar. (Jo, jag vet att det också finns andra sätt att framställa kött.) Vilket samarbete ligger bakom för att få råvara till konsumtion, går det att utveckla och göra ÄNNU bättre?

Och så funderar jag på

  • Restaurangen som serverar lokalproducerat, hur skaffar de sina råvaror egentligen?
  • Skolköket som serverar barnen och äldreomsorgen som föder våra gamla, vilken väg har maten tagit för att komma dit?
  • Hemma, när familjemiddagen serveras, från vilken trakt kommer potatisen?

I november samlas bönder till ett viktigt möte om varumärke, samverkan, logistik, distribution och lönsamhet. Här ser du själva inbjudan. Inspirationsföreläser gör Märta Jansson från Gröna Gårdar och leder denna viktiga träff gör Anna Månström från AnnaViktoria och jag. Platsen är Åre Fjällgård, datumet är den 10-11 november.

Bakom inbjudan står LRF Jämtland med samarbetspartners som Eldrimner, Matskrået, Jämtland Härjedalen Turim, Regionförbundet Jämtlands län, Torsta, Östersunds kommun, Länsstyrelsen i Jämtland och EU. Och förväntan ligger i luften. /andrea

 

901 kommentarer

Skriv en kommentar