Sluta multitaska och börja fokusera

IMG_0150

Efter semestern är en bra tid att börja nya vanor. För att bli både effektivare på jobbet och kanske till och med lyckligare som människa kan det vara smart att bevara en del av sommarens vanor. Och då tänker jag inte på rosévinet, sanden mellan tårna eller sena grillkvällar. Det handlar om konsten att göra en sak i sänder. Detta främjar såväl kreativitet som förmågan att lösa problem. Multitaskingens tid är förbi.

Här är tre tips som hjälper till att behålla fokus när jobbet drar igång. Det handlar om att träna hjärnan att behålla fokus.

1. Lägg märke till negativa tankar. Negativa tankar kan vi tämja med hjälp av att träna, meditera och se till att sova gott. Mata hjärnan med positiva tankar istället.

2. Bromsa fokustjuven. Över allt lurar distraktioner. Bli medveten om dessa disktraktioner, ta ett djupt andetag och se att du står vid ett vägval: Vill du följa distraktionen eller fortsätta med din uppgift?

3. Inför nästa uppgift, se till att kroppen får sitt. Växla från tanke till kropp genom att gå en vända, stretcha litegrann eller gå i trappor och framför allt andas. Därefter är du redo att hugga tag i nästa uppgift.

Läs artikeln som inspirerade mig till dessa rader i The Harvard Business Review (2012).

Ta det lugnt /andrea

8 792 kommentarer