Varför håller vi ens på, i besöksnäringen?

June 22, 2023

Kvällspasset för sommarens servitörer och servitriser på Ekenäs pensionat på Sydkoster inleddes varje kväll med att i två timmar putsa silverbesticken till middagen. besöksnäringen

Hotell Lappis i Riksgränsen serverade helstekt ren tillsammans med suovas och renbuljong. Den helstekta renen avskildes från flocken, slaktades, flåddes, transporterades och monterades på glödbädden utanför restaurangens stora fönster mot fjällvärlden. Roterande grillades den en hel dag.

50-årsfesten skulle gå av stapeln men lokalen var bara för trist så platsen blev istället ett privat hem på Brännö i skärgården. Svängare skulle inhandlas, maten tillagas och transporteras, musikanläggningen komma på plats och allt transporteras till Brännö brygga.

Jag vet, jag var där.

Det är i mötet det sker

Det är i mötet det sker. Glädjen att dela varandras upprymdhet, att mötas, att uppleva. Stoltheten över arrangemanget, över menyn, över råvarorna, mat med identitet. Det utvalda, det odlade, det med årstiderna växlande, av traditioner nedärvda och förvärvade kunskaperna, det komponerade, innovationerna, testandet, de-ska-gå-mentaliteten.

Hållbarheten som följer oss som vi vet kommer att väcka fler, få fler ombord, fler vilja bidra till en bättre morgondag. Fler fråga var köttet kommer ifrån, fler äta säsongsbaserat, handla lokalt, ölbryggaren, surdegsbageriet, förädlat mathantverk från marken vi går på till bordet vi serverar vid.

För bina och humlorna, den ljumma vinden, regnet, äppelblommen, för havet som brusar. För hjortronen som plockas på myren och för öringen som fångas i bäcken. Fåren som betar kullarna och betorna som gror tillsammans med rädisorna och morötterna. För närheten till det som är, för kärleken till varandra, till alltet.

För upptäckter av nya platser, prova annat, yrkeskunskaperna, musikerna och musiken, för dansarna, skådespelarna, konstnärerna som skapar den magiska stämningen, för solnedgången, havsutsikten, bullret från gatan, människorna som flanerar förbi. För att vi skapar upplevelser och gemensamma minnen. Tillfällen, sammanhang, upplevelser, vänskap och relationer. Morgondagens berättelser.

Om du frågar mig är det därför vi håller på. I besöksnäringen.

Läs fler av Andrea’s blogginlägg här

  • Text: Andrea Hartmann Jovell
  • Foto: Priscilla Du Preez on Unsplash